Hoe vind je de juiste witbalans voor je foto’s in Lightroom?

Wij promoten graag producten en diensten die we zelf gebruiken en waar we volledig achter staan! In dit artikel maken we gebruik van affiliate marketing links, als jij iets koopt via ons dan ontvangen wij daar een kleine vergoeding of tegoed voor. Jij als koper kan op jouw beurt, via bepaalde marketing links die wij delen, mooie kortingen scoren! “Een win win dus!”


Gaat er een belletje rinkelen? Witbalans… Foto’s… Lightroom…

“Wij willen heel graag enkele foto’s in het bos achter ons huis!”
“Onze feest is een gedeelte in de serre en het andere gedeelte is in de bakstenen kelder.”
“We willen graag een grote familiefoto met z’n allen op het gele springkasteel.”

Je hoorde ongetwijfeld al gelijkaardige uitspraken. Als je klanten dit soort dingen vertellen, dan kan er best een belletje gaan rinkelen.

Welke witbalans stellen jullie in?

Als professionele (huwelijks)fotograaf fotografeer je waarschijnlijk, net als ons, op automatische witbalans. Onze witbalans voor elke nieuwe situatie manueel instellen is praktisch niet haalbaar omdat we de de hele tijd spontane momenten willen fotografen. Als documentaire fotografen zetten we niets in scène en daardoor kunnen we dus ook niet werken met een manueel aangepaste witbalans in camera. Wij kiezen de juiste witbalans achteraf in Lightroom tijdens het editen. Door op automatische witbalans te fotograferen weten we wel dat het soms moeilijk is om de juiste witbalans te achterhalen van een foto. Dat probleem herkennen ook heel wat fotografen die een cursus bij ons volgen.

Op die witbalans kan je dan even zitten ‘sjieken’ (kauwen). Want je wil natuurlijk foto’s afleveren met een correcte witbalans

  • Je wil dat de huidtinten van de personen waarheidsgetrouw zijn. 

  • Je wil dat de kleuren correct zijn, je houdt niet van kleurzweem.

Een juiste witbalans + juiste kleurtint (in combinatie met juiste belichting) geeft een giga verschil met foto’s die geen correcte witbalans/kleurtint hebben.


Keihandig hulpmiddel voor de juiste witbalans

Thomas & ik gebruiken hiervoor een keihandig hulpmiddel! Dit hulpmiddel heeft ervoor gezorgd dat we in 1 klik weten wat de witbalans bij benadering is. Een tijdsbesparing van jewelste dus!

De grijsaard. Oooooh sorry, de grijskaart is onze vaste compagnon op reportages 🤪. In situaties waarbij we denken dat we achteraf de witbalans moeilijk kunnen achterhalen, maken we snel een grijskaartfoto en doen we weer verder.

Hoe gebruik je de grijskaart om de juiste witbalans te vinden?

  1. Fotografeer in RAW

  2. Fotografeer op automatische witbalans

  3. Begin de reeks in de moeilijke lichtomstandigheid met een foto van de grijskaart

    Bv. Je neemt een familiefoto en merkt dat het licht vrij speciaal is op dat moment. Neem dan snel eerst een grijskaart foto.

  4. Begin elke keer met een grijskaart foto wanneer je van licht verandert. Dat kan een verplaatsing van locatie zijn, je onderwerp verhuist van licht naar donker of de zon gaat langzaam onder en de lichttoon wordt warmer. Twijfel je of de lichttoon veranderd is? Maak de grijskaart foto dan toch. Het is een kleine moeite die je veel tijd kan besparen in de nabewerking.

  5. Zet alle foto’s op je computer

  6. Selecteer het witbalans gereedschap (het pipetje) en klik daarmee op het midden van de grijskaart

  7. Gebruik deze te benaderen witbalans nu voor de foto’s in dezelfde situatie

juiste witbalans vinden

Fotografeer de grijskaart.

Nadat je op de grijskaart gepikt hebt, kan je de witbalans instellen op de foto’s die volgen in dezelfde lichtomstandigheden.

Wanneer maken wij gebruik van de grijskaart?

  • Op momenten dat je merkt dat het licht ‘specialer’ is.
    Bv. invloed van zon op groene bladeren terwijl je portret maakt in bos
    Bv. kinderen die ravotten op een rood springkasteel

  • Op een huwelijk maken wij steeds de grijskaartfoto bij familiefoto’s, koppelfoto’s, kerken en zalen

  • Bij portretreportages
    Bv. communiefoto’s of businessportret op een locatie

Dit vraagt echt 2 seconden van jouw tijd tijdens het fotograferen, maar maakt een tijdsbesparing van jewelste in je nabewerking. De grijskaart leert je mee je witbalans bepalen. Je gaat merken dat je na bepaalde tijd gaat weten welke witbalans voor jouw camera het beste is op bewolkte dag, bij felle zon… De grijskaart of de grijsaard is dus een perfecte leermeester!

 

ADVERTENTIE


De juiste grijskaart voor de juiste witbalans

Wij hebben heel wat grijskaarten getest. Wij gebruiken onderstaande grijskaart om volgende redenen:

  • heel handig in gebruik

  • zit beschermd in een plastiek hoesje waardoor deze niet beschadigd kan worden

  • de grootte is ideaal, neemt niet teveel plaats in en kan perfect in kleine fototas

Andere grijskaarten werden snel beschadigd en verkleurden omdat ze niet beschermd werden voor licht. Sommige (goedkopere varianten) gaven zelfs een totaal verkeerd resultaat! Vandaar dat onderstaande grijskaart onze absolute aanrader is.

Wil jij net als ons met de grijskaart gaan fotograferen? Je kan ze bestellen bij de volgende online winkels:

De grijskaart die wij gebruiken kan je via deze link kopen bij Kamera-Express.be of bij Camera.nu


HANDIGE TIP:
Klik elke link eens open, er zal per winkel een nieuw tabblad in je webbrowser openen. Zo kan je snel vergelijken waar de grijskaart momenteel op voorraad is. Je ziet ook meteen waar er interessante voordeelacties en/of kortingen zijn.

 

ADVERTENTIE


Wil jij weten hoe wij onze foto’s verder bewerken in Lightroom?

Dit leggen we uit in onze online cursus PART OF THE VISION presets. Je ontvangt onze stappenpresets (presets waar je zelf mee aan de slag kan in jouw stijl) & krijgt massa’s inzicht in onze nabewerking (beelden achter de schermen). Een gegarandeerde tijdsbesparing als je nog zoekend bent, teveel tijd spendeert aan je nabewerking en/of niet goed weet hoe je kleurrijke, natuurlijke en contrastrijke foto’s kan maken.
Een duidelijk stappenplan reduceert je edittijd, je optimaliseert je eigen stijl en je krijgt ontzettend veel mooie inzichten in hoe wij onze foto’s nabewerken. De bijna 100 presetgebruikers zijn het er allemaal mee eens, deze presets zijn echt zo ontzettend waardevol.

Klik hier om te lezen wat cursisten ervan vinden die werken met onze presets.


Zit je nog met een vraagje?

Heb je nog een technische vraag? Geen probleem! Stuur ons gerust een berichtje.


Wil je meer leren over fotografie?

Schrijf je in op onze Academy nieuwsbrief



Deel deze blog met je favoriete netwerk:

 
Vorige
Vorige

Freedom Unlocked en vrijheid voelen

Volgende
Volgende

7 eenvoudige tips in Lightroom