Wat is het beste back-up systeem voor fotografen?
“Wat is een back-up systeem?”
“Waarom is back-up onmisbaar?”
“Wie heeft een back-up systeem nodig?”
“Hoe lang bewaar je foto's?”
”Welke workflow hebben jullie om te back-uppen?”
“Welk back-up systeem zorgt ervoor dat je nooit foto's kan verliezen?”
Deze vragen en nog veel meer zal jij beantwoord krijgen in deze blog.
De info in deze blog is zo belangrijk voor elke fotograaf, maar ook elke particulier. Je wil echt op elk moment kunnen duiken in je back-up om verloren files opnieuw op je computer te zetten. Je wil ook een duidelijke structuur in je files. Deze blog kwam er naar aanleiding van een vraag via instagram.
“Wat is een back-up systeem?”
Een back-up systeem voor fotografen en privé personen is een strategie en een verzameling van systemen om foto’s veilig op te slaan en te voorkomen van verlies. De belangrijkste zijn: externe harde schijven, RAID systemen, cloud back-up, verschillende locaties, georganiseerde mappen structuur … Veel systemen dus… Maak je geen zorgen, we leggen onze werkwijze uit in deze blog als je nu al zou tilt slaan. 😉
“Waarom is back-up onmisbaar?”
Het nut van ons back-up systeem bewees al meermaal zijn dienst:
😬 een koppel verloor al hun foto’s nadat ze een woninginbraak hadden en de computer gestolen werd
🫤 een koppel verloor hun album en foto’s na een verhuis
😵💫 we deleten per ongeluk een cataloog van een huwelijk
⚡️ “kortsluiting” in de camera en dus gelukkig back-up genomen
❌ foutje map gewist en alle foto’s van ons eigen reis “ribbedebie”
5 keer dat we al beroep konden doen op die veilige back-up. Je kan je echt niet voorstellen hoe blij we waren op al deze momenten. 🙏🏼 Een pak van ons hart. Want de ergste nachtmerrie van elke fotograaf is: “foto’s verliezen” en de ergste nachtmerrie van een klant: “foto’s verliezen”. Door een goed georganiseerde back-up vind je in no-time alles terug. En weet, hoe meer fotoreportages je hebt hoe belangrijker dit back-up systeem wordt. Want de kans op verlies wordt dus ook groter.
Wil jij ook een waterdicht systeem waar al jouw beelden op een eenvoudige manier bewaard worden? Een systeem dat werkt, klanten een mega service na verkoop kan bieden en een systeem dat veiligheid biedt? Wel lees dan lekker verder.
“Wie heeft een back-up systeem nodig?”
Daar kan ik heel kort en duidelijk in zijn:
Elke fotograaf die het meent met zijn fotografie! En elke persoon die digitale files/foto’s heeft.
Foto’s, bestanden, albums, notities, instellingen… alles is zo ontzettend waardevol. Zorg ervoor dat al deze waardevolle digitale info goed, regelmatig en op een slimme manier geback-upt wordt en ook georganiseerd bewaard wordt in een mappenstructuur die je in no-time bij de juiste files brengt.
Heb je nog geen back-up systeem als fotograaf?
Dan breng je daar NU verandering in. Deze blog leert jou wat je moet doen. Op elk moment kan jouw computer crashen. Op elk moment kan jouw computer gestolen worden. Als je klanten hebt, dan heb je een verantwoordelijkheid over hun foto’s. En je wil echt niet vanaf nul beginnen. Believe me!
Heb je nog geen back-up systeem als particulier?
Ga dan meteen aan de slag om ervoor te zorgen dat jouw files op je computer in veiligheid gebracht worden. Jouw kostbare herinneringen, documenten… wil je echt niet kwijt door een computercrash!
”Hoe lang bewaar je foto's?”
Alle RAW files van elke reportage bewaren we 1 à 2 jaar op een externe harde schijf.
Alle andere files bewaren we al zolang we bezig zijn. We kunnen dus letterlijk teruggaan naar ons allereerste huwelijk. Hoewel we toen nog niet alles zo geordend deden. Je bent dus niet alleen, als je nu voelt: “Damn, ik heb werk aan de winkel met mijn back-up en structuur.” Deze bewaarde files komen allemaal terecht in een fantastisch online BU-systeem 🤩
In de BACK-UP MASTERY leer je in detail hoe lang alle verschillende soorten files bewaard worden.
”Welke workflow hebben jullie om te back-uppen?”
Wij hebben op onze computer geen bestanden staan. Onze computer is als het ware leeg van bestanden. Dit uit veiligheid, snel werken, overal kunnen werken door gebruik harde schijf, vaak goedkoper dan intern geheugen van computer bij te steken… Al onze gegevens staan dus op externe harde schijven.
De allereerste en belangrijkste stap die veel fotografen over het hoofd zien!
Tijdens een opdracht zorgen we meteen dat onze raw files geback-upt zijn. Dit doen we door gebruik te maken van deze kaart. Belangrijk om ervoor te zorgen dat de lees-en schrijfsnelheid groot is als je veel beelden moet importeren en je vaak burst.
Vervolgens worden alle RAW files nog eens geback-upt op twee verschillende externe HD schijven. Deze hebben elk ook een specifieke locatie zodat we in alle situaties kunnen beroep doen op de RAW files.
Nadat we de selectie gemaakt hebben in een apart programma, importeren we de geselecteerde foto’s in Lightroom Classic. Dit zorgt voor een giga efficiënte workflow. Nog teveel fotografen geloven dat ze hun selectie moeten maken in Lightroom. ❌ dit is niet de makkelijkste en snelste manier
Vervolgens hebben we een externe HD waarop we per klant werken. Nadat de opdracht afgewerkt is komt deze opdracht op de archiefschijf waar alle reportages verzameld worden. Dit allemaal in combinatie met een automatisch back-up systeem dat je zoveel zekerheid biedt.
🤷🏻♀️ Want laat ons eerlijk zijn…
* jij wil echt nooit aan je klant moeten vertellen dat je toevallig de foto’s verloren bent
* jij wil op elk moment kunnen voorkomen dat jouw verstrooidheid resulteert in een stuk van een reportage dat verdwenen is
* jij wil na 4 jaar voor een klant kunnen terug duiken in je archief om die mooie foto van opa te bewerken als herinnering voor de kinderen
”Welk back-up systeem zorgt ervoor dat je nooit foto's kan verliezen?”
Het systeem dat goed in elkaar zit. Letterlijk wil dit zeggen: jij hebt de verantwoordelijkheid om voor dit systeem te zorgen. De online back-up loopt automatisch, maar voor de andere systemen heb je zelf te zorgen. Een duidelijke workflow is hierbij onmisbaar. Mappenstructuur, checkpoints, juiste systemen… daarover kom je alles te weten in de online cursus die je gedurende 90 min meeneemt in een duidelijke workflow.
Wil jij een back-up systeem opzetten dat
eenvoudig, niet te technisch en makkelijk is?
👉🏼 Dan is BACK-UP MASTERY de cursus
die je stap voor stap leert wat je kan doen.
In de BACK-UP MASTERY leer je:
BU systemen kennen en diegene die wij gebruiken
waarom wij precies kiezen voor dit back-up systeem en hoe het zijn nut al bewees
hoe BU systemen werken en hoe je ze makkelijk kan implementeren in je workflow
welke handige tools ervoor zorgen dat jij heel wat opslagruimte kan uitsparen
hoe je jouw Lightroom sneller kan laten werken
hoe je jouw files op een zeer overzichtelijke en eenvoudige manier kan organiseren (een bureaublad vol mapjes en losse files wordt verleden tijd)
welk systeem aan te raden is om als particulier te gebruiken
wat het voordeel is van een lege computer en werken met externe HD schijven
waarom je RAW beelden gewoon in LR kopiëren GEEN goed idee is
✅ 90 minuten video: stap voor stap uitgelegd
✅ behind the scènes beelden mappenstructuur, archivering, workflow
✅ online leeromgeving
✅ updates inclusief
€49 excl btw
Nog een vraag over de BACK-UP MASTERY? Stuur me een mailtje of een DM via Instagram.
Meer van deze interessante blogs?
Lees meer
blogposts voor fotografen
Deel deze blog met je favoriete netwerk: