Hoe je als fotograaf spontane klanten aantrekt?

Het stappenplan voor documentaire familiefotografen

Hoe trek ik klanten aan die kiezen voor spontane fotografie?

Als je een fotograaf bent die niet graag dingen in scène zet en je enkel klanten wil aantrekken die kiezen voor spontane beelden, dan is deze blogpost voor jou! In dit stappenplan leggen we je stap voor stap uit hoe je dat kunt bereiken. We verwijzen hierbij ook naar de gratis cursus “Fotografeer het ECHTE, vergeet het perfecte!” waarin je leert wat jij kan doen om jouw documentaire, spontane familie- en huwelijksreportages met meer zelfzekerheid in beeld kan brengen.

Via 7 stappen leggen we jou uit wat je kan doen.


Stap 1: definieer je stijl

Voordat je klanten kunt aantrekken die van spontane beelden houden, is het belangrijk dat je duidelijk voor jezelf hebt wat jouw stijl is.

  • Wat is documentaire fotografie? Dit betekent dat je de dingen vastlegt zoals ze gebeuren, zonder tussenkomst of regie. Denk aan foto's van kinderen die spelen, families die samen lachen en momenten van pure emotie.

  • Visie en missie: schrijf jouw eigen visie neer over documentair fotograferen. Deze visie en missie kan je dan delen met je volgers op social media en op je website. Opgelet! Maak er een tekst van waarbij je voelt dit is echt zo “Evelien” die visie. Want de tekst schrijven met chatgpt gaat geen connectie geven.

Stap 2: bouw een portfolio op met spontane beelden

Mensen willen zien wat ze kunnen verwachten. Zorg dus dat je een portfolio hebt dat jouw stijl goed weergeeft.

  • Selecteer je beste werk: Kies de meest spontane en authentieke foto's uit je catalogen.

  • Organiseer reportages: Als je nog niet genoeg materiaal hebt, organiseer dan een paar gratis fotosessies met vrienden, familie of kenissen om je portfolio aan te vullen. Opgelet! Helemaal gratis hoef je dit niet te doen, het is belangrijk dat je hier een werkwijze hanteert waarmee je de kosten van je werk gedeeltelijk dekt. Hoe je dit doet? Dat leg ik uit in één van de komende blogs.

Stap 3: optimaliseer je social media/website

Jouw online aanwezigheid is je uithangbord. Zorg dat deze perfect aansluit bij de stijl van fotografie die je wilt promoten.

  • Website: Gebruik je portfolio om een mooie, overzichtelijke website te maken. Zorg dat je stijl en visie duidelijk naar voren komen op je homepage.

  • Bloggen: Schrijf regelmatig blogposts over je ervaringen en deel voorbeelden van je werk. Dit helpt niet alleen je SEO (Search Engine Optimization), maar geeft potentiële klanten ook een beter beeld van wie je bent en wat je doet.

  • Social Media: Deel regelmatig spontane foto's op je social media kanalen. Gebruik hashtags die je doelgroep gebruikt en zoek naar groepen en communities die passen bij je stijl.

    ❗️Toon bij al deze kanalen enkel je documentair werk. Laat je mooie geposeerde portretten niet verschijnen. Jij wil enkel spontaniteit laten zien en aantrekken.

Stap 4: blijf open staan om te leren

Om je vaardigheden te verbeteren en jezelf te blijven uitdagen, is het belangrijk om continu te leren. Als je denkt: “Ik weet alles al” dan is de kans heel groot dat jij blijft hangen waar je nu staat. Ook wij blijven investeren in onze progressie om ervoor te zorgen dat we echt dolgelukkig blijven in de dingen die we doen.

  • Volg cursussen: Gratis masterclass “Fotografeer het ECHTE, vergeet het perfecte!” is de perfecte start om je vaardigheden in documentaire fotografie te verbeteren. Wat jij kan doen aan rommel, hoe je omgaat met lenskijkers, je visie op de klant is koning uitdrukking, mindset…

  • Workshops: Zoek naar workshops die focussen op documentaire fotografie en blijf je kennis en technieken uitbreiden. Zo kan het zijn dat jij je nu moet verdiepen in flitsfotografie. Wel ga dan daar mee aan de slag. Weet je niet wie je daarvoor kan contacteren? Stuur een mailtje, we helpen je graag verder naar goede workshops! Doe altijd je onderzoek en ga echt uitzoeken of je voelt dat deze workshop je enkel kennis brengt of ook opvolging en aanzet tot doen.

Stap 5: gebruik je netwerk en “loop over van enthousiasme”

Ga actief op zoek naar klanten die jouw stijl waarderen.

  • Netwerken: Gebruik je eigen omgeving om met veel enthousiasme te vertellen over je fotografie. Laat werkelijk keer op keer vallen dat je het zo plezant vindt om die spontane momenten te fotograferen. Dat de je op de buren bbq, op Werchter, in de buurtwinkel, op het perron… Want iedereen mag weten dat jij ervoor gaat om die echtheid in de wereld te brengen. Jouw missie is niet te onderschatten!

  • Samenwerkingen: Werk samen met kinderopvangcentra en andere fotografen die jouw stijl waarderen. Ze kunnen je aanbevelen bij hun klanten. Ja, onze collega’s zijn onze vrienden. Want iedereen heeft maar beperkte dagen om te fotograferen. Zie je collega dus niet als concurrent maar als partner om samen meer gezinnen/koppels gelukkig te maken.

  • Mond-tot-mondreclame: Tevreden klanten zijn je beste reclame. Vraag hen om je aan te bevelen bij hun vrienden en familie en om reviews achter te laten op je website en social media. Delen van foto’s is ook een cruciaal onderdeel van jouw fotografie in de wereld te zette.

Stap 6: Consistentie en geduld

Het opbouwen van een klantenbestand kost tijd. Blijf consistent in je werk en geef niet op.

  • Blijf zichtbaar: Zorg dat je regelmatig nieuwe content deelt en in contact blijft met je volgers. De likes doen er NIETS toe, want er zijn heel veel “stille volgers”. Zorg dat je komt opdagen voor elke stille volger met een mooie boodschap.

  • Wees geduldig: Het kan even duren voordat je de juiste klanten aantrekt, maar geef niet op. Consistentie en doorzettingsvermogen worden uiteindelijk beloond. En als je je houdt aan bovenstaande tips, dan komt het vanzelf.

Stap 7: Creëer zelf een beleving!

Als je je fotoreportage aflevert is het als documentair fotograaf ook erg belangrijk om de beleving verder te laten lopen na de reportage. Dit kan je doen door een momentum te creëren.

  • Online fotogalerij: Deze zorgt voor de beleving. Welke online fotogalerij moet je dan kiezen? Dat lees je in deze blog. Hier lees je uitgebreid waarom USB passé is en wat een goede online fotogalerij teweeg kan brengen voor je klanten en voor je omzet 🤩

Met deze stappen kun je een klantenbestand opbouwen dat precies past bij jouw voorkeur voor spontane, ongedwongen fotografie. Vergeet niet om jezelf te blijven ontwikkelen en gebruik te maken van interessante masterclasses zoals “Fotografeer het ECHTE, vergeet het perfecte!” om je vaardigheden te blijven verbeteren. De basis van je fotografie is ontzettend belangrijk. Veel succes!

Vond je deze blog nuttig? 👉🏼 Laat het ons weten.
Heb je nog vragen? 👉🏼 Stuur ons
een berichtje.


Wil je meer leren over fotografie?

Schrijf je in op onze Academy nieuwsbrief



Deel deze blog met je favoriete netwerk:

 
Vorige
Vorige

Het nut van documentaire familiefotografie?

Volgende
Volgende

Wat is de beste online fotogalerij voor klanten?